14449996_10153722278651364_8056340187300081412_n1

Skrevet av Eli Ann Tønnesen, Styrer ved Soria Moria barnehage Eydehavn,-en del av Læringsverkstedet

I disse dager bakes det, smakes det og øves det på Eydehavn, Longum, Hisøy og i Rådhusgata. Store og små forbereder seg til fest, og i løpet av uka skal alle si i kor, «Høsten kommer, adjø da sommer»…….

Det er tradisjon i alle Soria Moria barnehagene at det i slutten av september måned inviteres til «Høsttakkefest» for barn, familie og personale. I flere uker er alle sanser tatt i bruk for å klargjøre til festen. Det er plukket frukt og bær, bakt, syltet, malt og pyntet, og ikke minst så er det øvd på «Høstmedley». Sistnevnte et dramainspirert musikkinnslag som fremføres av barna til glede for de fremmøtte, og til glede for seg selv. Det er gøy å tute som vinden og vaie som trær, og ikke minst er det godt å avslutte der sola er god etter å ha kommet seg gjennom et øsende pøsende plaske-vær, og der det å plukke epler har gjort sitt for energinivået. Samme innslag år etter år, og samme varmen i hjertet når man år etter år opplever progresjonen hos enkeltbarnet og barnegruppene.

«Markens grøde» er kolonial der man kan velge mellom nybakt brød, deilige kaker, syltetøy, saft og annet barna har laget av det vi liker å kalle for «naturens skatter». For de som er sultne er det «Suppekjøkken» med deilig grønnsaksuppe eller fiskesuppe, og ønsker man det søte denne dagen kan man ta turen innom «Kakebua». Det er liv og stemning, møte mellom generasjoner, lukter, smaker og visuelle inntrykk som man tar innover seg både i øyeblikket og som minner for fremtiden.

Vi har også opplevd at barn som ikke lenger går i barnehagen gjerne ønsker å delta på denne tradisjonen, og at dette ofte er en av de tingene de trekker frem som noe de husker med glede og varme fra barnehagetiden. Dette er tradisjon, og den setter spor. Gode minner og opplevelser som bidrar til forståelse og respekt for bærekraftig utvikling, og som bidrar til et ønske om å verne og ta vare på det vi omgir oss med. Det er godt å vite at det vi gjør gjennom denne tradisjonen gir mening, og at den har betydning for enkeltmennesket så vel som for felleskapet. Denne tradisjonen bidrar til å skape holdninger som er det motsatte av likegyldighet, og det er vi stolte av.

«Hør nå tuter vinden» synger barna, og det gjør den faktisk i skrivende stund. Høstløvet faller fra trærne og naturen forteller oss at det er tid for «Høsttakkefest». Vi gleder oss til å feire sammen med store og små, og ønsker alle rundt oss en riktig fin høst. Nyt naturen og det den har å by på, og gjør som Espen Askeladd og dra ut på eventyr da vel.