spire

Av Anne Grete Vefald, styrer i Læringsverkstedet Soria Moria Barnehage Arendal

Alle som har vært innom Soria Moria barnehager rundt påsketider kjenner igjen lukten av karse og grønsåpelukt. Påskekyllinger toves av små ivrige barnehender, som plasker i boblende lunkent vann.

Ulike natur- og gjenbruksmaterialer har fått ny form og nytt liv og sendes med hjem. Barna har vært med i en skaperprosess, finmotorikken har fått nye utfordringer, og barna har fått nye erfaringer og sanseopplevelser.

Noe lager vi selv, og noe lager seg selv. Eller?

Undringen over nytt liv er en del av aspektet. Hva skjer når vi legger ett frø i jorden? Hvorfor ramlet bladene av trærne i høst og hvordan kommer det nye blader ut igjen? Så mektig og stort ett lite frø kan være. Det starter som en bitteliten prikk som bare trenger jord, vann og sol for at det kan vokse seg til en stor plante med tomater eller sukkererter. Det er magi!

Ute skinner solen og naturen våkner til liv igjen. Vi leter etter vårtegn. Krokus, påskeliljer, hvitveis og hestehov dukker opp av jorden. I gresset ser vi skolopendere, maur, skrukketroll, larver og biller. Gåsunger på trærne og rumpetroll i vann

Vi ser en og annen sommerfugl, og linerlen som er kommet tilbake fra vinterferie. Hvilket land har fuglene vært i? Hvor mange nasjonaliteter har vi i vår barnehage? Vi er alle forskjellige og har ulike erfaringer og opplevelser med oss på veien.

Med disse ulike erfaringer i ryggsekken, drar vi ut på nye eventyr og opplever mangfoldet som nærheten til naturen og samfunnet rundt oss byr på. Det gir oss en fellesskapsfølelse, en identitet, en felles plattform.

Barna lærer å ta vare på det vi omringer oss med, og får innsikt i hvordan verden vi lever i fungerer. Det er starten på forståelsen av en bærekraftig utvikling.

Rammeplanen sier at: «Det er viktig å fremme forvalteransvaret overfor natur og kultur og ansvaret for menneskers liv og helse allerede i barnehagen. Forståelse for en bærekraftig utvikling skal fremmes i dagliglivet. Respekten for liv er grunnleggende. Nestekjærlighet, solidaritet, toleranse og respekt skal være grunnleggende verdier i barnehagen.»